September 6, 2021
  1. Thale elokuva
  2. Peste analyysi

Yhdistämällä edellä mainittuja tekstuaalisen- ja kontekstuaalisen analyysin keinoja saadaan aikaiseksi kattava elokuva-analyysi. Niihin voidaan liittää useita perinteisiä analyysin keinoja, kuten klassisen draaman mallin, lajityyppien, henkilöhahmojen ja sankarin matkan analyysia. Analyysin seurauksena opitaan ymmärtämään ja arvostamaan elokuvaa taideteoksena: se on tekijän tietoisista ratkaisuista koostuvaa tunteiden ilmentymää. Lisäksi elokuvien joukosta voidaan erottaa erilaisia tyylejä ja tapoja kuvata, valaista ja leikata. Erityyppisten elokuvien katsominen kehittää katsojan vastaanottokykyä sekä kykyä tulkita erilaisia tapoja esittää asioita elokuvakerronnan keinoin. Elokuvan kieleen on mahdollista saada konkreettisempi kosketus kokeilemalla elokuvien tekemistä itse, jolloin elokuvakerronnan keinot tulevat tutuiksi omakohtaisen kokemuksen ja itseilmaisun kautta. Kun elokuva tehdään itse, ei elokuvantekijän tekemiä päätöksiä nähdä valmiina valkokankaalla vaan ne joudutaan tekemään itse: Mihin minä asettaisin kameran?

Thale elokuva

Hän soittaa lentokoneessa tapaamalleen saippuanmyyjälle Tyler Durdenille. He tapaavat, käyvät oluella ja Tyler käskee päähenkilön lyödä häntä. Tämä on alku myöhemmin kehittyvälle viralliselle "Fight Clubille". Päähenkilö muuttaa Tylerin luokse asumaan. Tyler Durden: Only after disaster can we be resurrected. Marla soittaa päähenkilölle syötyään yliannostuksen lääkkeitä. Päähenkilö väsyy kuuntelemaan häntä, mutta jättää luurin auki. Tyler nostaa sen päähenkilön lähdettyä ja lopulta pelastaa Marlan. He aloittavat suhteen. Marla Singer: My God. I haven't been fucked like that since grade school. Tyler ja nimetön päähenkilö alkavat pitää viikottaista Fight Clubia, jossa miehet saavat tuntea itsensä miehiksi ja tapella, kunnes toinen luovuttaa. Narrator: When the fight was over, nothing was solved, but nothing mattered. We all felt saved. Päähenkilön huomaamatta Tyler kuitenkin alkaa kehittää kerhosta jotain enemmän. Tyler Durden: Fight Club was the beginning, now it's moved out of the basement, it's called Project Mayhem.

Hän lipuu päivästä toiseen ilman päämäärää, määrittää elämäänsä tavaroilla jotka omistaa ja ostaa. Hahmona hän on melko helposti samaistuttava ja helppo hahmo. Elokuvan aikana hän kehittyy Tyler Durdeniksi, alter egokseen joka luo kaaosta ympärilleen ja tämä muodostuu tavallaan hänen vastustajakseen. Hän taistelee ja yrittää siis voittaa itsensä, oman mielensä. Lopussa hän siinä onnistuukin, joten voi sanoa että hän on saavuttanut päämääränsä. Muita tärkeäksi nostamiani hahmoja elokuvassa ovat ainakin Marla Singer, joka Tylerin/kertojan naisystävä ja joka lopulta on mukana auttamassa päähenkilöä selvittämään Tylerin henkilöllisyyttä. Toinen tärkeäksi nostamani henkilö on Bob, mies kivessyöpää sairastavien tukiryhmästä, josta muodostuu elokuvassa päähenkilölle jokseenkin tärkeä, mikä tulee selväksi Bobin kuollessa Project Mayhemin palveluksessa ja muiden halutessa haudata hänet vain puutarhaan. Päähenkilön mielestä hän ansaitsi jotain enemmän. Tämä aiheuttaa myös ristiriidan päähenkilön ja Tylerin välillä.

Tuloksena on rikkaampi kokemus, joka saattaa olla myös aiempaa kriittisempi. Tämän johdosta voi tapahtua myös pientä katsomistottumusten muuttumista ja kehittymistä. Elokuva-analyysin keinot Jotta elokuvien tarkastelu ja niistä keskusteleminen olisi kattavaa, elokuva-analyysin tekemisessä kannattaa huomioida seuraavat keinot: terminologia, elokuvan lähiluku ja tulkinnan teoriat. Yhteinen terminologia helpottaa elokuvan osa-alueista ja elokuvantekijän tekemistä ratkaisuista keskusteltaessa. Tällä tavoin voidaan kiinnittää huomiota mm. dramaturgiaan, kuvalliseen ilmaisuun tai tekniseen toteutukseen käyttämällä keskustelussa samoja termejä ja käsitteitä. Elokuvien lähiluku tarkoittaa, että elokuva ikään kuin pilkotaan osiin ja tarkastelussa ovat elokuvan rakenteet ja tekniset ratkaisut – elokuvan tekstuaalisuus ja sisäinen maailma. Elokuvan kohtaus voidaan jakaa yksittäisiin otoksiin tekemällä siitä rakenneanalyysi. Siinä kohtauksen jokainen otos analysoidaan erikseen. Otoksesta merkitään ylös kuvakoko, kuvakulma, kameran liike, ääniraidan äänet, kuvassa näkyvät tapahtumat sekä otoksen kesto.

elokuva-arvostelu esimerkki

Peste analyysi

Elokuvan katsomien on aktiivinen prosessi, jonka aikana elokuvan konventiot ja katsojan omat odotukset toimivat vuorovaikutuksessa. Prosessia voidaan kutsua medialukutaidoksi. Käytämme medialukutaitoa vastaanottaessamme tai tuottaessamme audiovisuaalisia tuotoksia eli tekstejä. Elokuva opetuksen kohteena ja välineenä Perinteisessä elokuvakasvatuksessa on kyse siitä, että opetuksen kohteena on elokuva – teos ja sen tekemisprosessi. Esteettisen elokuvakasvatuksen suuntaus korostaa elokuvan taideolemusta ja tekijän vahvaa kädenjälkeä. Käytettäessä elokuvallista ilmaisua ja liikkuvaa kuvaa jonkin asian tai aiheen opetuksen välineenä on kyseessä ns. mediakasvatuksellinen suuntaus. Siinä liikkuvaa kuvaa voidaan käyttää esimerkiksi kouluopetuksessa yhdistämällä sitä eri oppiaineiden opetukseen. Työskentelyn tavoitteena voi olla oppilaiden oma havainnointi, tiedon välittäminen, itseilmaisu ja kommunikaatio. Työvälineinä prosessissa ovat videokamera, elokuvallisen ilmaisun kielioppi sekä inhimillinen ajattelu/äly.

  • Koulukino ry - Sokkotanssi
  • Etusivu - Etelä-Karjalan verkkoasiointipalvelu
  • 1: Johdanto elokuva-analyysiin - Kulttuuritalo Valve
  • Disc analyysi
  • Elokuva-arvostelu esimerkki

Mitä minä haluan tällä kuvalla kertoa? Kun omaa vähäistäkin kokemusta elokuvallisen tuotoksen kuvaamisesta ja editoimisesta, elokuvien analysoimisesta tulee, mikäli mahdollista, entistä monipuolisempaa ja katsomisprosessista palkitsevampaa. << Palaa takaisin Elokuva-analyysi – sisällysluettelo

5. Kerro, millainen hahmo elokuvan päähenkilö on. Perustele tulkintasi. Mitä mieltä olet itse hänen toiminnastaan? Mainitse tässä yhteydessä myös hahmon näyttelijä ja voit arvioida tämän suoritusta. 6. Valitse kolme hahmoa, jotka painuivat erityisesti mieleesi sivuhenkilöinä tai taustahenkilöinä. Sinun ei ole pakko muistaa hahmojen tarkkoja nimiä. Miten luonnehtisit näitä hahmoja? Millaisia tunteita ja ajatuksia he herättävät? Miksi juuri he jäivät mieleesi? 7. Millaisia teemoja elokuva käsittelee? Mikä on elokuvan sanoma? 8. Pohdi vielä, muuttiko elokuva omia näkemyksiäsi holokaustista. Miksi muutti/ ei muuttanut? 9. Syvennetään pohdintaan: Miksi holokausti oli ylipäätään mahdollinen? Mikä sai ihmiset toimimaan, kuten he toimivat? Voisiko vastaavaa tapahtua lähitulevaisuudessa? 10. Kerää vielä langat yhteen ja kerro, mitä hyvää ja huonoa elokuvassa oli. Perustele mielipiteesi. 11. Otsikoi tekstisi niin, että otsikko tiivistää olennaisia seikkoja katselukokemuksestasi.

  1. Keittiön välitilan levy
  2. Hyviä kuidun lähteitä
  3. Live aid konsertti 2016